Prof. Dr. Florin Mihălțan: Tratamentul pentru astm trebuie administrat în fiecare zi

Prof. Dr. Florin Mihălțan
Prof. Dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog

Tratamentul pentru astm trebuie administrat în fiecare zi, pentru că are valențe protective, demonstrate în literatura științifică, în special pe două tipuri de terapii – terapiile care folosesc spray-uri cu cortizon inhalator și terapiile biologice. Orice întrerupere a acestui tratament fără aviz medical generează risc de exacerbare, iar exacerbarea sub infecție COVID-19 poate să fie foarte severă.

În formele de astm ușor, dar și în celelalte stadii, salbutamolul, care era dat la nevoie, e înlocuit cu o combinație între două medicamente, un medicament care face dilatație, care se cheamă formoterol, și unul pe bază de corticoid inhalator, care se cheamă budesonid. Pacientul nu mai dă cu acel salbutamol și folosește la nevoie această combinație care permite să mai diminueze din greșelile tradiționale, în sensul că în momentul administrării formoterolului apare un răspuns rapid bronhodilatator, iar budesonid asigură doza de corticoid. Doză pe care pacientul înainte o evita, pentru că o altă greșeală și o idee frecvent auzită de mine la pacienți e legată de prezența corticofobiei.

Corticoidul este un corticoid inhalator care nu are efecte adverse similare cu cortizonul care se administrează injectabil sau oral. În stadiul 5 avem de obicei triplă terapie, avem anti-leukotriene, teofilina și medicația biologică ce permite de multe ori excluderea sau diminuarea cantității de cortizon oral, pentru că ajungem și la momentul în care folosim cortizon oral, care să ne aducă un beneficiu doar temporar.

Însă pacienții astmatici, mai ales cei bolnavi sever, sunt de multe ori dependenți de cortizonul oral pe care îl iau pentru ameliorarea simptomelor severe pe care le au și ajung cortico-dependenți. Ori tratamentul biologic din treapta a cincea are misiunea de a diminua sau de a scoate complet această dependență de cortizon, în condițiile în care diminuează acutizările, acele sufocări în sistem acut și se ameliorează calitatea vieții.