Conf. Dr. Mihai Olteanu: Tratamentul biologic reprezintă cel mai important factor de luat în considerare atunci când vorbim de astmul sever

Dacă noi considerăm că avem în faţă un pacient cu astm sever, trecem la testarea biomarkerilor, pentru că noi trebuie să ştim exact unde ne aflăm cu tipul inflamaţiei.

În funcţie de aceşti biomarkeri, în ultimii ani, tratamentul a devenit din ce în ce mai individualizat, o dată cu apariţia mai multor opţiuni terapeutice biologice injectabile subcutanat, cu rezultate deosebit de bune la aceşti pacienţi necontrolaţi sau greu controlaţi doar cu doze mari de corticoterapie inhalatorie şi/sau cu asociere de corticoterapie orală, de care noi vrem să îi ferim.

Acesta este obiectivul tratamentului nostru, atunci când vorbim de pacienţii cu astm sever, să îi scăpăm de povara corticoterapiei orale şi să îi controlăm cu doze de corticoterapie inhalatorie cel puţin moderate, în asociere cu tratamentul biologic, care practic este lipsit de reacţii adverse.

Schema potrivită este cea individualizată în funcţie de caracteristicile fiecărui pacient în parte, nu există un şablon pe care să îl aplici fiecărui pacient şi să tratezi pacienţi diferiţi cu acelaşi tratament doar pentru că ştii că de obicei acest tratament are rezultate.