Dr. Cătălina Panaitescu: Pacienții cu astm au o aderență mai mică la tratament

Dr. Cătălina Panaitescu
Dr. Cătălina Panaitescu, medic primar medicina de familie

Din motive pe care încă încercăm să le explicăm, pacienții cu astm au o aderență mai mică la tratament.  Gradul de acceptare al tratamentului este mult mai mic și se pare că o explicație ar fi legată și de felul cum înțelegem noi, medicii, gradul de control al bolii și cum înțelegeți dumneavoastră.

Noi ne referim la absența simptomelor și la desfășurarea unei vieți normale, ceea ce este absolut posibil pentru orice pacient cu astm care este controlat. Dacă întrebăm persoanele cu astm dacă astmul este controlat, am văzut că majoritatea se gândesc la cât de repede sunt controlate simptomele după ce își administrează medicația de urgență.

Ghidul GINA a adus o schimbare importantă de paradigmă, referitoare la medicația de urgență, de care se pare că noi abuzăm. Sunt studii care arată că folosirea a mai mult de 3 flacoane de salbutamol pe an se asociază cu risc de spitalizare și mai mult de 12, cu risc de deces.

Pe lângă tratamentul farmacologic pentru obținerea controlului asupra simptomelor este foarte important să evaluăm și să acționăm și asupra factorilor care pot provoca evenimente adverse. Trebuie evitați acei factori declanșatori ai crizelor pe care fiecare dintre persoanele cu astm îi cam știe, fie că este vorba despre polenuri sau alergeni de interior, de alergeni profesionali, adică acele substanțe care declanșează simptomele și care trebuie evitate.